LIVE TEXT | Război în Ucraina. Grupuri ruse de sabotaj și recunoaștere au făcut încercări nereușite de a trece granița internațională de nord dintre Ucraina și Rusia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Grupuri ruse de sabotaj și recunoaștere au făcut încercări nereușite de a trece granița internațională de nord dintre Ucraina și Rusia

Statul Major ucrainean a raportat pe 4 iulie că grupurile ruse de sabotaj și recunoaștere au făcut încercări nereușite de a trece granița internațională de nord dintre Ucraina și Rusia în zone nespecificate din direcțiile Siversk și Slobojansk.

Soldați ruși. Foto: Shutterstock

UPDATE 05.37 Răspunsul oficial cecen la un atac împotriva unui jurnalist rus de opoziție în Cecenia poate avea un impact asupra poziției șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, în spațiul informațional ultranaționalist rus. Postul de opoziție rus Novaya Gazeta a raportat la 4 iulie că actori mascați nespecificați din Grozny, Cecenia au interceptat o mașină în care se afla unul dintre jurnaliștii săi, Yelena Milashina, au agresat-o grav pe Milashina, i-au distrus echipamentul și documentele și au avertizat-o pe Milashina să nu scrie „orice”. Milashina a călătorit la 4 iulie în Cecenia pentru a acoperi procesul lui Zarema Musayeva, mama unui activist cecen din opoziție exilat, iar atacatorii l-au agresat și pe avocatul lui Musayeva, Alexander Nemov, care se afla în mașină cu Milashina. Instanțele cecene au condamnat-o pe Musayeva la cinci ani și jumătate de închisoare pe 5 iulie pentru presupusă fraudă și atacare a autorităților cecene, dar unele voci din opoziția rusă au susținut că autoritățile cecene au urmărit-o pe Musayeva din cauza activismului fiului ei. Voci proeminente ultranaționaliste ruse au insistat asupra atacului Milashinei, în ciuda lipsei sale de relevanță pentru războiul din Ucraina, probabil din preocuparea pentru o cenzură mai largă a presei. Vocile au condamnat atacurile împotriva jurnaliştilor – inclusiv Milashina – ca fiind inacceptabile, chiar dacă nu sunt de acord cu Milashina. Uniunea Jurnaliştilor din Rusia şi Consiliul pentru Drepturile Omului din Rusia au emis declaraţii de condamnare şi au deschis anchete în legătură cu atacul.

UPDATE 05.28 Totuși, proeminența lui Kadyrov în spațiul informațional mai larg rusesc îl va forța pe Kadyrov să aleagă între păstrarea regimului său și sprijinul său în spațiul informațional ultranaționalist. Răspunsul lui Kadyrov a fost o scurtă recunoaștere a faptului că autoritățile relevante cecene investighează „incidentul” - un răspuns inconsecvent ca ton și conținut cu mesajele obișnuite, extravagante și lungi ale lui Kadyrov. Kadyrov a condamnat-o anterior pe Milashina ca fiind „teroristă” și a cerut detenția ei, ceea ce este în mare măsură este în concordanță cu efortul său general de a-și păstra conducerea autoritara în Cecenia. În cazul în care Kadyrov susține ancheta asupra atacului Milashinei, el riscă să-și submineze regimul intern și represiunile împotriva vocilor opoziției cecene. Dar în cazul în care Kadyrov refuză să susțină ancheta, atunci riscă să-și submineze poziția într-un spațiu informațional care este hipersensibil la perspectiva unei cenzuri sporite. Kadyrov se luptă deja să echilibreze aceste obiective duble în aranjamentul său de forțe în Ucraina; Kadyrov înfățișează forțele Akhmat ca luptători capabili împotriva Ucrainei, dar în același timp a evitat în mare măsură să implice trupele cecene în lupte intensive și de uzură a acestora, iar unii bloggeri ruși s-au plâns că forțele cecene sunt distrase pozând online, în timp ce alte forțe ruse luptă de fapt. Forțele cecene nu au reușit să-i angajeze pe rebelii lui Prigojin, în ciuda mobilizării ostentative și a deplasării în mod aparent pentru a lupta.

UPDATE 05.17 Se pare că Rusia formează o nouă armată combinată de arme ca parte a Flotei de Nord, probabil pentru a-și poziționa pregătirea împotriva NATO. Postul de știri rus Izvestia a raportat că sursele Ministerului rus al Apărării (MOD) au susținut că actualul Corp al 14-lea de armată al Flotei de Nord va fi reformat în noua armată combinată cu brigăzi, divizii și regimente de infanterie motorizate subordonate acesteia. Izvestiaa sugerat ca Brigăziile 200 și 80 ale Corpului 14 Armată să fie reorganizate într-o divizie sub noua armată combinată. Corpurile armatei ruse înainte de invazia Ucrainei din 2022 existau doar în cadrul flotelor și îndeplineau în mare parte aceleași funcții ca și armatele combinate. Decizia raportată de a forma o nouă armată combinată de arme este, așadar, probabil să fie poziționată înaintea summitului NATO din 11-12 iulie, menită să arate răspunsul militar al Rusiei la aderarea Finlandei și, eventual, a Suediei la alianță. Promovarea Corpului 14 de armată la un nivel de armată combinată nu va crește prin ea însăși capacitatea de luptă a Rusiei și nu este clar unde ar putea găsi conducerea militară rusă personalul și echipamentul care ar fi necesar pentru ca noua organizație să genereze o diferență materială.

UPDATE 05.05 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au efectuat un atac cu drone asupra regiunii Moscova și Novaia Moscova pe 4 iulie. Ministerul Rusiei a susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât și războiul electronic a suprimat cinci din cinci drone ucrainene. Bloggeri ruși au susținut că apărarea aeriană rusă a distrus două drone lângă Valuevo, războiul electronic a suprimat una în raionul Odinstovo, o dronă a căzut lângă Krivosheino și una a zburat către o unitate militară din Kubinka - probabil baza aeriană rusă de acolo. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene ar fi intenționat să lovească aeroportul Vnukovo, iar primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că autoritățile ruse au redirecționat temporar unele zboruri de pe aeroportul Vnukovo ca răspuns la drone. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene ar fi putut să fi efectuat atacul cu dronă ca răzbunare pentru o presupusă lovitură rusă asupra unei clădiri a serviciilor de securitate ucrainene (SBU) din regiunea Sumy.

UPDATE 04.39 Statul Major ucrainean a raportat pe 4 iulie că grupurile ruse de sabotaj și recunoaștere au făcut încercări nereușite de a trece granița internațională de nord dintre Ucraina și Rusia în zone nespecificate din direcțiile Siversk și Slobojansk.

UPDATE 04.23 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna și la sud de Kreminna pe 4 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 iulie arată că forțele ruse au făcut progrese limitate la est de Nevske (18 km nord-vest de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove), Novovodyane (16 km sud-vest de Svatove), Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna), zona pădurii Serebrianske (10 km sud de Kreminna) și Vesele. (30 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse și ucrainene au încercat să avanseze în direcția Svatove și că forțele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Kuzemivka (14 km nord-vest de Svatove). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat pe 3 iulie că forțele ruse au aproximativ 180.000 de soldați în zona de responsabilitate a Grupului de forțe de est al Ucrainei, dintre care 120.000 operează în direcția Kupyansk-Lyman, inclusiv trupe aeropurtate (VDV), unități mecanizate, unități BARS (Rezerva Rusă de Luptă), unități de Apărare Teritorială și unități de asalt Storm-Z. Filmările publicate pe 4 iulie arată că cea de-a 123-a Brigădă de infanterie motorizată (Corpul 2 al armatei Republicii Populare Luhansk) operează în apropiere de Spirne (25 km sud de Kreminna).

image

UPDATE 04.09 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 4 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean în apropiere de Novoselivske, Novovodyane și Yampolivka (16 km vest de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol fără succes de la Torske (16 km vest de Kreminna) și că unitățile de artilerie și UAV ale Brigăzii 120 de artilerie de gardă rusă (Armata 41 de arme combinate, districtul militar central) au respins atacurile ucrainene în apropiere de Dibrova.

UPDATE 03.51 Forțele ruse și ucrainene au escaladat atacurile la sol în zona Bakhmut pe 4 iulie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că situația din Bakhmut a escaladat și că forțele ruse și ucrainene se duelează pentru inițiativa și controlul terenului. Malyar a mai declarat că forțele ucrainene avansează pe flancul sudic al Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și că luptele continuă pe flancul nordic al Klișchiivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins nouă atacuri rusești în apropiere de Hryhorivka (8 km nord-vest de Bakhmut), Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), vest de Yahidne (2 km nord de Bakhmut) și sud-est de Bila Hora (15 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au condus operațiuni ofensive la nord și la sud de Bakhmut, înrădăcinandu-se în noi poziții. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în apropiere de Klișchiivka, Ozarianivka (16 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdiumivka (12 km sud-vest de Bakhmut). Bloggerul a susținut că forțele ruse și-au păstrat pozițiile și au contraatacat de la Berkhivka (6 km nord de Bakhmut) și de-a lungul autostrăzii M-03 în direcția Minkivka (13 km nord-vest de Bakhmut).

UPDATE 03.23 Problemele generale cu capacitățile de luptă ale Rusiei continuă probabil să afecteze capacitatea forțelor ruse de a se apăra împotriva contraatacurilor ucrainene în zona Bakhmut. Fostul ofițer rus și proeminent blogger critic Igor Girkin a susținut că forțele ucrainene avansează la nord de Bakhmut, unde au fost desfășurate unități cu personal insuficient din Corpul 3 de armată rus (districtul militar de vest). ISW a raportat anterior formarea și eșecul Corpului 3 de armată, o nouă formațiune creată în 2022, care a fost decimată în timpul primei sale desfășurări în Oblastul Harkiv în septembrie 2022 și din nou în desfășurarea sa ulterioară în zona Bakhmut. ISW a evaluat anterior aceste probleme cu angajamentul ad-hoc al diferitelor grupări de forțe epuizate față de axa Bakhmut, alături de eșecurile aparente de comandă și control, au împiedicat probabil forțele ruse din zonă să conducă operațiuni defensive solide și ar oferi probabil forțelor ucrainene oportunități de exploatare cu contraatacuri limitate.

image

UPDATE 03.11 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 4 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au apărat împotriva operațiunilor ofensive rusești în apropiere de Avdiivka și au respins 15 atacuri terestre rusești în apropiere de Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive fără succes în direcția Avdiivka. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes în Marinka și în apropierea zonei de sud-vest a Avdiivka.

image

UPDATE 02.44 Forțele ruse și ucrainene au efectuat atacuri la sol în vestul regiunii Donețk pe 4 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Rivnopil, la 10 km sud-vest de Velyka Novosilka, de-a lungul graniței de vest a regiunii Zaporijia din estul Donețk. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în zona Vuhledar, la est de Velyka Novosilka și la sud de Velyka Novosilka, lângă Urojaine. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au ajuns la granițele orașului Pryyutne, la 15 km sud-vest de Velyka Novosilka, în estul regiunii Zaporijia.

UPDATE 02.27 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijia, pe 4 iulie. Imaginile geolocalizate postate pe 4 iulie arată elemente ale celei de-a 810-a Brigăzi de Infanterie Navală (Flota Mării Negre) și Armata 58 Combinată (Districtul Militar de Sud) care bombardează pozițiile ucrainene la sud de Orikhiv, ceea ce indică faptul că forțele ucrainene au avansat până la 2 km nord de Robotyne. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile către Robotyne, dar că elemente ale Regimentului 70 de infanterie motorizată (Divizia 42 de infanterie motorizată, Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) au respins atacurile ucrainene la vest de Robotyne. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că mai multe grupuri mici de asalt ucrainene au lansat un atac la sud-vest de Orikhiv către linia Pyatykhatyky-Jerebryanky (la aproximativ 25 km sud-vest de Orikhiv) și au raportat că elemente ale batalioanelor de voluntari Crimeea și Sudoplatov și Regimentul 429 de infanterie motorizată.

image

UPDATE 02.07 Forțele ucrainene au efectuat o lovitură în spatele frontului rusesc al regiunii ocupate Zaporijia pe 4 iulie. Imaginile geolocalizate postate pe 4 iulie arată consecințele unei lovituri de rachete ucrainene Storm Shadow asupra unui depozit rusesc nespecificat din Yakymivka, la aproximativ 23 km sud-vest de Melitopol de-a lungul Autostrăzii T2209 Melitopol-Chonhar. Surse ruse au mai susținut că forțele ucrainene au lovit Vasylivka (la 35 km nord de Melitopol de-a lungul autostrăzii E105).

UPDATE 01.52 Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene sunt active în apropierea Podului Antonivsky de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson, în ciuda eforturilor Ministerului Apărării Ruse de a pretinde că forțele ruse dețin controlul deplin asupra acestei zone. Un blogger rus a susținut că există lupte grele în desfășurare în apropierea Podului Antonivsky, iar un altul a avertizat că trupele ucrainene se regrupează și își reînnoiesc unitățile pentru a se pregăti pentru alte atacuri peste râul Nipro. Ministerul apărării rus a susținut la 1 iulie că trupele ruse și-au restabilit complet pozițiile de-a lungul țărmului de est al râului Nipro, dar bloggerii au continuat să avertizeze că forțele ucrainene își mențin prezența pe malul de est și se pregătesc pentru atacuri suplimentare.

image

UPDATE 01.34 Un aflux de turiști ruși în Crimeea generează blocaje serioase în trafic de-a lungul uneia dintre cele mai importante linii de comunicație din Rusia, determinându-l pe Putin și alți înalți oficiali ruși să direcționeze resursele statului pentru a ajuta turiștii să se apropie de o zonă de ostilități active. Ministrul rus al transporturilor, Vitali Saveliev, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 4 iulie pentru a raporta situația de la intrarea în podul strâmtoarea Kerci și pentru a cere creșterea traversărilor cu feribotul pentru a reduce blocajele de trafic. Putin a cerut maximizarea utilizării feribotului pentru a „normaliza” situația transportului de-a lungul strâmtoarei Kerci și a indicat că Ministerul Apărării din Rusia ar trebui să împrumute și mijloacele de transport în zonă. Un blogger rus a susținut că traficul la intrarea în podul strâmtoarea Kerci din Krasnodar Krai a crescut cu 40% de la 1 iulie și este de așteptat să crească în continuare în zilele următoare, deoarece sezonul turistic de vară este în plină desfășurare. Un alt blogger rus a cerut Flotei Mării Negre să furnizeze două nave mari de debarcare pentru traversarea vehiculelor civile pentru a rezolva problemele de trafic și a subliniat că autoritățile ruse au subestimat serios dorința rușilor de a continua vacanța în Crimeea ocupată, în ciuda ostilităților în curs. Autoritățile ruse se ocupă de probleme generate de civili și de transport către Crimeea, parțial din cauza refuzului lor continuu de a mobiliza pe deplin societatea rusă și a o pune pe picior de război.

UPDATE 01.15 Rusia continuă eforturile de mobilizare a bazei industriale de apărare (DIB). Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, ministrul industriei şi comerţului Denis Manturov, şi alţi lideri militari şi reprezentanţi ai DIB, nespecificaţi, au discutat despre implementarea ordinului rus de apărare de stat pentru creşterea producţiei în cadrul DIB, dar Ministerul rus al Apărării (MOD) nu a oferit detalii cu privire la aceasta: subiecte discutate sau planuri convenite. Yelabuga, entitatea regională din Tatarstan „Alabuga Start” a făcut publicitate unui program pentru femeile cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani, pentru a dezvolta cariere în construirea de drone. Programul pretinde că oferă beneficii, inclusiv un salariu lunar de 52.000 de ruble (577 USD), formare, locuință, ajutor pentru relocare și oportunități de educație ulterioară.

UPDATE 00.46 Oficialii ruși continuă să considere Rusia ca fiind capabilă să genereze suficientă forță de luptă pentru a menține efortul de război în Ucraina. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut că forțele ruse au recrutat peste 185.000 de militari sub formă de personal contractual de la 1 ianuarie 2023, dintre care 109.000 sunt în rezervă. Medvedev a susținut că forțele ruse au recrutat 1.400 de oameni pe zi pentru servicii contractuale în iunie 2023.

UPDATE 00.29 Rusia continuă eforturile de extindere a cooperării militare internaționale. Comandantul șef al marinei ruse Nikolai Yevmenov și ministrul chinez al apărării Li Shangfu s-au întâlnit la Beijing pe 3 iulie și au discutat despre cooperarea reciprocă în curs și organizarea de exerciții militare comune. Adjunctul ministrului rus al apărării, colonelul general Alexander Fomin, s-a întâlnit cu generalul de brigadă adjunct al armatei kuweitene Fawaz Al-Harbi, la Moscova, pe 4 iulie, și a confirmat intenția Rusiei și a Kuweitului de a continua cooperarea în domeniul apărării.

UPDATE 00.21 Oficialii ruși continuă să deporteze copiii ucraineni în Rusia sub pretextul de a oferi asistență medicală pediatrică. Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a susținut pe 4 iulie că autoritățile ruse au trimis 23 de copii cu dizabilități din regiunea Donețk ocupată la un centru de reabilitare din Krasnogorsk, regiunea Moscova și 12 copii la un centru de reabilitare din Elektrostal, regiunea Moscova. Lvova-Belova a susținut că autoritățile ruse plănuiesc să trimită încă aproximativ 370 de copii în cel puțin patru călătorii către centrele de reabilitare până la sfârșitul anului 2023. Lvova-Belova nu a precizat dacă respectivii copii s-au întors sau se vor întoarce în regiunea Doneţk ocupată. ISW a raportat anterior că autoritățile ruse folosesc accesul la asistența medicală pediatrică ca pretext pentru a deporta în Rusia copiii din Ucraina ocupată.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin patru sectoare ale frontului și au avansat pe 4 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile terestre ucrainene în direcția Lyman. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în zona Bakhmut, în zona de frontieră de vest a regiunii Donețk-Zaporijia și în vestul regiunii Zaporijia. Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ucrainene au făcut unele progrese nespecificate pe flancurile nordice și sudice ale lui Bakhmut, iar un proeminent blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au avansat la nord de Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Ucrainean Tavrisk, Valery Shershen, a declarat că forțele ucrainene au avansat cu până la doi kilometri în zona de frontieră de vest a regiunii Donețk-Zaporijia, iar un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au ajuns la Pryyutne, La 15 kilometri sud-vest de Velyka Novosilka în vestul regiunii Donețk. Imaginile geolocalizate confirmă că forțele ucrainene au făcut progrese suplimentare la sud de Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat